Liv applicatie
11/4/2023

Maak kennis met de ACT-module bij Liv

Door
Denise van Gelder

ACT wordt steeds populairder. Praktijkondersteuners merken steeds meer de voordelen van deze therapievorm. Waarom? Lees meer in dit blog.

ACT wordt steeds populairder. Praktijkondersteuners merken steeds meer de voordelen van deze therapievorm. Om deze reden hebben wij bij Liv ook een ACT-module samengesteld: een uitgebreide module met bijbehorende oefeningen. Benieuwd wat ACT is en hoe het je cliënt kan helpen? Lees meer in dit blog om te kijken of het iets is voor jouw cliënt.  

 

Waar staat ACT voor?
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Deze vorm van cognitieve gedragstherapie helpt je cliënt afstand te nemen van bepaalde gedachten en bepaalde zaken te accepteren. Je kan je cliënt helpen flexibeler met gedachten om te gaan. Met ACT leer je jouw cliënt er op een andere manier mee om te gaan en meer in het hier en nu te leven. En in een maatschappij met veel prikkels wordt deze therapievorm steeds populairder.  

Wat doet ACT precies?
De ACT-therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van gevoelens en emoties - je leert dus afstand nemen afstand nemen van je gedachten. Je cliënt kan bijvoorbeeld vervelende dingen meegemaakt hebben of bepaalde negatieve gedachtes hebben. De ACT-module leert je cliënt hier beter mee om te gaan en het te accepteren.

Bij de ACT-therapie wordt vooral gekeken naar hoe je cliënt met bepaalde gevoelens omgaat. De cliënt gaat gedrag beter leren sturen waardoor ze beter om kunnen gaan met bepaalde emoties die zomaar opkomen. In tegenstelling tot andere vormen van therapie speelt gedrag bij ACT dus een grotere rol dan gevoelens en gedachten.

Wanneer kan je ACT goed inzetten?
De ACT-therapie kan breed worden ingezet. Denk aan cliënten met burn-outverschijnselen, depressieve klachten of angsten en spanningen. Ook kan de therapie goed helpen bij mensen die patronen willen doorbreken. Maar ook voor mensen die bepaalde vervelende gevoelens, gedachten en herinneringen onder controle willen krijgen. Dit wordt wel experiëntiële vermijding of het vermijden van de eigen ervaringen genoemd. 

De ACT-module bij Liv
Omdat deze therapievorm steeds populairder wordt en het daarnaast bewezen resultaten oplevert hebben we bij Liv een ACT-module samengesteld. Voor elk kernproces (of pijler genoemd) hebben we een oefening gemaakt.

ACT: Acceptatie
Oefening die inzicht geeft in acceptatie van onverklaarde klachten en hoe je dit kunt leren.

ACT: Defusie
Een oefening om afstand te leren nemen van (vervelende) gedachten.

ACT: Mindfulness
Hier gaat je cliënt meer leren over mindfulness; hoe je cliënt in het hier en nu kan leren leven.

ACT: Zelf-als-context
Bij deze oefening krijgt de cliënt inzicht in de beschrijvende, bewuste en observerende zelf.

ACT: Waarden
Je client leert stilstaan bij de zaken die wél belangrijk zijn.

ACT: Toegewijd handelen
In deze oefening gaat je cliënt verder aan de slag met de gekozen waarden doordoelen en acties op te stellen.

Vragen over onze ACT-module?
Heb jij vragen over onze ACT-module? Neem dan eens contact met ons op. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Maak kennis met Liv

Vraag een demo aan

Neem contact op