Liv applicatie
4/2/2024

Waarom Liv zelfzorg niet meer weg te denken is bij huisartsen en praktijkondersteuners

Door
Denise van Gelder

In een wereld waarin gezondheidszorg voortdurend evolueert en de rol van behandelaars en huisartsen steeds veeleisender wordt, is het van belang om hulpmiddelen te hebben die de zorg en ondersteuning van patiënten kunnen verbeteren. Een van deze oplossingen binnen de eerstelijnszorg is Liv zelfzorg, een e-health platform dat de tools en middelen biedt om je patiënt beter voor jezelf te laten zorgen. Meer zelfredzaamheid voor de patiënt en als behandelaar meer tijd voor zorg. De POH-S en POH-GGZ maken er volop gebruik van. Waarom? Lees meer in dit blog.

Wat is Liv zelfzorg?

Liv zelfzorg is een functie binnen Liv die mensen de mogelijkheid geeft om zelf de regie te houden over de zorg. Het kan ingezet worden om mensen hulp te bieden die de ‘drempel’ naar een behandelaar te groot vinden, maar ook om de groeiende wachtlijsten in de GGZ te overbruggen.

Met Liv zelfzorg kan de patiënt zelf aan de slag zonder tussenkomst van een behandelaar. Hij kan kiezen uit diverse thema's, bijvoorbeeld ‘rouw’, ‘ADHD’ en ‘somberheid en depressie’.  Dit is een kleine greep uit de diverse thema's die aangeboden worden in onze applicatie. Liv zelfzorg heeft ook verschillende leefstijlthema's zoals ‘beter bewegen’ en ‘voeding als medicijn’.  De oefeningen kunnen gemaakt worden in eigen tijd en op elk gewenst apparaat. Dit overbrugt wachtlijsten en bespaart een hoop tijd binnen de praktijk. Zo is er minder tijd nodig voor behandeling en begeleiding, maar kan je toch goede ondersteuning en zorg bieden.

Een van de meest waardevolle kenmerken van Liv zelfzorg is de mogelijkheid voor patiënten om hun eigen gezondheidsgegevens bij te houden, zoals dagelijkse activiteiten, slaappatronen, voedingsgewoonten en stressniveaus.  

Meer zelfredzaamheid voor de patiënt

De werkdruk binnen praktijken is hoog, juist daarom is nu zelfredzaamheid voor de patiënt erg belangrijk. Liv voor zelfzorg legt de regie volledig in handen van de patiënt. De patiënt kiest zelf waar hij mee aan de slag gaat, zonder tussenkomst van een behandelaar. Dit scheelt een hoop tijd en kosten. Ook is het fijn voor de patiënt, hij hoeft niet naar de praktijk te komen maar kan volledig zijn eigen tijd indelen.

Waarom wordt zelfzorg steeds belangrijker?

Het belang van zelfzorg is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, en dit is niet zonder reden. Steeds meer huisartsen en praktijkondersteuners zien de voordelen ervan in. Hier zijn enkele redenen waarom zelfzorg in de moderne wereld steeds belangrijker wordt:

1. Betere patiëntbetrokkenheid

Liv zelfzorg moedigt patiënten aan om actief betrokken te zijn bij hun eigen gezondheid en welzijn. Hierdoor zijn patiënten gemotiveerder om deel te nemen aan hun behandeling en zich aan adviezen te houden. Met leuke, korte en interactieve oefeningen zullen patiënten zelf gemotiveerd zijn en er een gezondere leefstijl aan overhouden.

2. Efficiëntere zorg

Door patiënten te voorzien van tools om hun gezondheid zelf te beheren, kunnen behandelaars en huisartsen hun tijd en middelen efficiënter inzetten. Liv helpt bij het stroomlijnen van de zorgprocessen en het verminderen van administratieve lasten, waardoor behandelaars zich kunnen concentreren op de zorg. Denk aan het gemakkelijk afnemen van digitale vragenlijsten. Dit leidt tot een verbeterde zorgkwaliteit en een hogere patiënttevredenheid. Samen op naar meer zorg in minder tijd!

3. Makkelijke implementatie

Wat veel huisartsen en behandelaren in eerste instantie nog denken is dat e-health ingewikkelde systemen zijn die lastig zijn om te implementeren. Niets is minder waar. Liv is bijvoorbeeld een simpele webapplicatie wat eigenlijk gewoon werkt als een URL. Patiënten kunnen zich aanmelden via de website of via een QR-code die op posters of folders gedrukt kunnen worden. Ook kan er een wachtkamer filmpje gemaakt worden door ons voor Liv zelfzorg met daarin de QR-code die gaat naar de website van de praktijk. De patiënt kiest de thema's uit en is ready to go!

4. Preventieve zorg

Liv zelfzorg draagt bij aan preventieve gezondheidszorg. Doordat de patiënt kan werken aan een gezondere levensstijl kunnen andere klachten voorkomen worden. Ook zijn er meerdere psycho-educatie oefeningen in te zien, waardoor de patiënt veel informatie krijgt over zijn gekozen thema. Hierna kan de patiënt vervolgens zelf met oefeningen aan de slag gaan. Als de patiënt toch gekoppeld wil worden aan een behandelaar kan dit door dat aan te geven bij de praktijk. De behandelaar kan dan met 1 klik de patiënt ‘overnemen’ en de gegevens inzien. Zo heeft de behandelaar al een stapje voor in de behandeling – dit scheelt weer tijd.

5. De drempel van zorg wordt verlaagd

Liv zelfzorg verlaagd de drempel naar zorg doordat patiënten zonder tussenkomst van een behandelaar met de verschillende thema's aan de slag kunnen gaan. In hun eigen tijd en zonder dat ze naar de praktijk hoeven te komen.  

Welke oefeningen en modules worden er behandeld bij Liv zelfzorg?

Onze contentspecialisten zorgen ervoor dat de oefeningen interactief en makkelijk uit te voeren zijn. Er wordt veel gewerkt met animatie en korte/bondige teksten. Hieronder vind je een greep uit onze zelfzorg oefeningen:

• Begin met de basis: een eerste stap naar herstel. Hierin staan de meeste gemaakte oefeningen, zoals de bodyscan, 3 goede dingen, denken voelen en doen.

• Overbelasting, overspanning en burn-out

• Ontspannen door het leven

• Assertiviteit: opkomen voor jezelf

• Somberheid en depressie

• ACT: Waardevol leven

• Voeding als medicijn

• Angst en Paniek

• Meer bewegen

• Rouw en verlies

• Beter slapen

ADHD

Wat kost het?

De kosten voor Liv zelfzorg zijn 25 euro inclusief btw. Wanneer je geïnteresseerd bent in zelfzorg, neem dan contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Hoe werkt Liv zelfzorg?

Bij Liv zorgen we ervoor dat je zoveel mogelijk tijd overhoudt voor je patiënten. Daarom krijgt je praktijk een eigen webpagina waar patiënten zich zelfstandig kunnen inschrijven voor zelfzorg. De patiënt kan hier zelf zijn gegevens achterlaten en krijgt dan zelf verdere instructies hoe hij/zij hiermee aan de slag kan gaan. Zo simpel? Yes, zo simpel is het. Ook staan wij voor je klaar om je te helpen bij al je vragen en helpen wij je bij de implementatie. Bij Liv staan we bekend om onze snelle klantenservice die altijd voor je klaarstaat waar nodig.

Hoe een pagina voor de patiënt eruitziet? Bekijk het hieronder. Wanneer je Liv zelfzorg aanschaft krijgt jouw praktijk een eigen webpagina.

Benieuwd geworden?

Liv zelfzorg wordt steeds populairder, en dat is niet voor niets. Steeds meer praktijken kiezen ervoor om patiënten meer zelfredzaamheid te bieden door middel van Liv zelfzorg. Niet alleen voor de patiënten fijn, maar ook zeker voor de werkdruk in de praktijk. Samen op naar meer en betere zorg in minder tijd!

Benieuwd geworden naar Liv zelfzorg?

Vraag een gratis en vrijblijvende intake aan.

Neem contact op