Liv applicatie
11/5/2022

Maak kennis met de AD(H)D-module

Door
Denise van Gelder

In een drukke maatschappij met veel prikkels, sociale druk en veel drukte kan het voor iemand met ADHD soms best heel lastig zijn om mee te komen. Vanuit onze behandelaren kregen wij regelmatig vragen over deze doelgroep en bijbehorende oefeningen om ze zo te kunnen ondersteunen met hun moeilijkheden.

Vandaar dat wij een nieuwe module hebben ontwikkeld speciaal voor deze doelgroep. Lees in dit blog meer over AD(H)D, de voor- en nadelen ervan en hoe Liv kan helpen.  

Wat is ADHD?

ADHD is iets wat we vaak voorbij horen komen. ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Dat kan op verschillende manieren voor problemen zorgen. Vooral voor mensen die niet weten
dat ze ADHD hebben, kan dit erg vervelend zijn.  

Vroeger werd ADHD veel bij kinderen vastgesteld, maar tegenwoordig is het ook niet raar als dit bij volwassenen geconstateerd wordt. Eigenlijk heel fijn, want hierdoor kunnen zij hun gedrag en beweegredenen beter plaatsen en begrijpen. Ondanks dat er soms een negatieve lading heerst over ADHD, zijn er juist ook heel veel mooie eigenschappen aan ADHD. In dit blog zullen wij je daar straks meer over vertellen.

Soorten ADHD  

Er zijn allerlei kenmerken die bij ADHD horen. Omdat ze best wel uiteenlopend zijn,
zijn er verschillende types ADHD. Er zijn 3 soorten ADHD, met elk hun eigen kenmerken.

1. ADHD: Het overwegend onoplettende type

Iemand met ADHD heeft vooral moeite om zijn aandacht bij dingen te houden. Ze denken na over verschillende dingen tegelijk. Mensen zouden kunnen zeggen ze aan het dagdromen zijn. Dit heette vroeger ADD, Attention Deficit Disorder. Maar omdat er best wel veel overeenkomsten zijn met ADHD, valt dit nu onder ADHD.  

2. ADHD: Overwegend hyperactief-impulsief beeld

Kenmerkend aan dit type ADHD is een druk overkomen. Stilzitten en rust vinden is erg lastig. Waar iemand anders lekker relaxed op de bank kan zitten, wil deze groep graag constant dingen doen. Ze doen vaak dingen zonder er eerst over na te denken. Dit kan heel leuk zijn, maar ook als vervelend worden ervaren.  

3. ADHD: Combinatie

Dit is een gecombineerd beeld van het overwegend onoplettende type als het hyperactieve/impulsieve type. Ze zijn dus druk in de omgang én ze hebben moeite met concentreren. Deze vorm van ADHD komt het meest voor.

Deze vormen van ADHD kunnen voorkomen in verschillende gradaties: lichte, matige of ernstige problematiek. Dit onderscheid wordt gemaakt op basis van de aanwezigheid van symptomen en de mate waarin het iemand met ADHD belemmert.

De krachten van iemand met AD(H)D

De diagnose AD(H)D is niet altijd gemakkelijk in onze hedendaagse maatschappij. Maar wist je dat ADHD’er zijn ook hele mooie aspecten heeft? Zij hebben krachten die anderen niet hebben. En daar zou veel meer gebruik van gemaakt moeten worden. Het zijn unieke eigenschappen die bij mensen met ADHD horen. Zij zijn creatiever, spontaner, zorgzamer en energieker dan de gemiddelde mens, maar er zijn nog meer krachten bij ADHD. Je leest ze hieronder.

1. Humor

Iemand met ADHD is grappig, reageert ad-rem en weet op een grappige manier dingen over te
brengen. Mensen zien hem als grappig, intelligent en als iemand die altijd zijn woordje klaar heeft.

2. Hyperfocus

Ondanks dat iemand met ADHD vaak snel afgeleid is en moeilijk zijn aandacht erbij kan
houden, kan er ook juist een enorme hyperfocus zijn.  

Wist je dat bijvoorbeeld wetenschappers, schrijvers en kunstenaars ADHD hebben? Zij hebben
een zeer succesvolle carrière wanneer zij ergens gepassioneerd over zijn. Dit maakt iemand met ADHD erg uniek. Heeft je cliënt ergens een enorme passie voor? Dan zouden ze daar dus wel eens heel succesvol in kunnen zijn.

3. Sprankelende persoonlijkheid

Iemand met ADHD heeft vaak veel charisma. Ze weten goed hoe ze met mensen om moeten gaan, en als ze ergens binnenkomen staan ze er ook echt. Ze houden van lachen en kunnen goed mensen aan het lachen maken. Ze hebben een sprankelende persoonlijkheid.  

4. Creatief en vindingrijkheid

Mensen met ADHD zijn ontzettend creatief. Ze kunnen supersnel met nieuwe ideeën komen en
zien overal kansen en oplossingen. Dit maakt dat zij vaak heel erg goed zijn in hun werk. Ze zien kansen waar anderen dat niet zien. Hun doorzettingsvermogen is dan ook ontzettend groot. Vallen en vooral weer opstaan.  

5. Gezellig om mee te praten

Iemand met ADHD is gek op kletsen – urenlang kletsen. Eén ding is zeker, wanneer je
met iemand optrekt met ADHD, is er nooit een stil moment! Ongemakkelijke pauzes
in het gesprek bestaat vrijwel niet. Ze weten het gesprek altijd op gang te houden.

6. Behulpzaam

Mensen met ADHD staan bekend om hun medeleven voor anderen. Zij worden er blij van om
anderen te helpen en staan ook altijd voor mensen klaar. Waar andere mensen op straat terughoudend zijn om iemand te helpen, twijfelt iemand met ADHD geen enkel moment en schiet te hulp.

Wist je dat.. Beroemde mensen zoals Justin Timberlake, Richard Brandson en cabaretier Jochem Myer ook ADHD hebben? Ze zijn creatief en gepassioneerd over wat ze doen. Dit zijn maar enkele voorbeelden, veel mensen gebruiken hun ADHD als kracht. Vanuit Liv werken we altijd vanuit de positieve psychologie, en gaan we uit van juist de krachten van ADHD. Als je het toelaat kun je ADHD gaan gebruiken als jouw kracht.  

AD(H)D: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’

Omdat er veel mensen rondlopen met de symptomen van ADHD heeft Liv speciaal hiervoor een module ontwikkeld. Hoewel de diagnose ADD tegenwoordig niet meer wordt gegeven, wordt deze term vaak nog wel gebruikt. Daarom heeft Liv gekozen voor de naam AD(H)D als module!

Inhoud van de module

De module over ADHD bevat 6 oefeningen die als losse oefening of als geheel ingezet kunnen worden. De oefeningen volgen elkaar niet per se op: elke oefening focust zich op een apart aspect van ADHD, zodat behandelaar en cliënt zelf kunnen kijken waar de cliënt tegenaan loopt en dus aan kan werken. Dat kan 1 aspect zijn, maar ook allemaal. Wel wordt aangeraden om altijd te beginnen met de psycho-educatie oefening om de basis te leggen. Omdat de cliënt hier informatie krijgt over het onderwerp en de andere oefeningen in Liv.

1. AD(H)D: Psycho-educatie
Basisinformatie over de verschillende typen ADHD met ondersteuning van een animatiefilmpje, externe links met meer informatie. Er wordt ook stilgestaan bij de positieve eigenschappen van ADHD.

2. AD(H)D: Concentratie
Een oefening over concentratieproblemen bij ADHD, waarbij de cliënt leert over de Pomodoro techniek, stilstaat bij afleidingen en tips meekrijgt hoe hier mee om te gaan.

3. AD(H)D: Plannen & Organiseren
Een oefening waarbij de cliënt stap voor stap leert te plannen en organiseren en daarbij extra tips en agenda-apps meekrijgt.

4. AD(H)D: Helpende gedachten
Een G-schema oefening waarbij de cliënt leert over de invloed van gedachten, gevoelens en gedrag op elkaar. Mensen met ADHD kunnen niet alleen last hebben van negatieve gedachten, maar hebben ook sneller de neiging om te optimistisch te denken of andere denkfouten te maken. De cliënt gaat daarom oefenen met niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten. De oefening is specifiek gericht op de doelgroep ADHD

5. AD(H)D: Overprikkeling
Een oefening over de prikkelverwerking bij cliënten met ADHD, specifiek gericht op overprikkeling. De cliënt leert wat overprikkeling is, hoe je het kunt herkennen (signalen en symptomen), in welke situaties dit voorkomt bij de cliënt en natuurlijk hoe hier mee om te gaan.

Er wordt kort stilgestaan bij het verschil tussen overprikkeling en onderprikkeling en verwezen naar de oefening ‘Onderprikkeling’.

6. AD(H)D: Onderprikkeling
Een oefening over de prikkelverwerking bij cliënten met ADHD, specifiek gericht op onderprikkeling. De client leert wat onderprikkeling is, hoe je het kunt herkennen (signalen en symptomen), in welke situaties dit voorkomt bij de client en natuurlijk hoe hier mee om te gaan.

Er wordt kort stilgestaan bij het verschil tussen overprikkeling en onderprikkeling en verwezen naar de oefening ‘Overprikkeling’.

Meer weten?

Wil jij weten wat deze nieuwe module voor jou en je cliënten kan betekenen? Neem dan contact op, we staan voor je klaar om je te helpen.

Neem contact op