Liv applicatie
25/6/2023

Beter slapen met Liv

Door
Denise van Gelder

Een goede nachtrust dient als de basis voor een gezonde leefstijl. Helaas horen we in de praktijk dat veel patiënten kampen met slaapproblemen. Daarom hebben we bij Liv een nieuwe module ontwikkeld. Slaap beter samen met de nieuwste Liv module.

Beter slapen samen met Liv  


Slaap dient als fundament voor een gezond en kwalitatief leven. En toch wordt slaap nog door de meeste mensen niet als prioriteit gegeven, en dat is jammer - ook als slaap wel als prioriteit wordt gegeven, wil het nog niet altijd lukken. Er zijn dus veel mensen die slecht slapen. Om meer prioriteit te geven aan slaap hebben wij de module ‘beter slapen’ ontwikkeld. Laat jouw patiënt beter slapen voor een gezonder en gelukkiger leven. Meer weten over slaap en onze module? Lees het blog hieronder.  

 
Wat is slaap nou eigenlijk?

Ons lichaam heeft een biologische klok die afgesteld is op het dag-en nacht ritme die onze slaap regelt. Tijdens de slaap is ons brein en ons lichaam druk bezig met het verwerken van de informatie van de afgelopen dag, maar is ook druk bezig met het herstellen van weefsel, aanmaken van groeihormonen en opruimen van afvalstoffen.

In het kort de belangrijkste voordelen van slaap op een rijtje:

- Fysieke gezondheid:  
Voldoende slaap is belangrijk voor het functioneren van je immuunsysteem, het bevorderen van een gezond gewicht, het verlagen van het risico op chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen, en het bevorderen van een goede hormonale balans.

- Mentale gezondheid:  
Slapen speelt een cruciale rol bij het bevorderen van je emotionele welzijn en het reguleren van je stemming. Een gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst en depressie.

- Cognitieve functie:  
Tijdens slaap verwerkt je brein herinneringen en verwerkt het informatie dat overdag is binnengekomen. Een goede nachtrust verbetert de concentratie, het geheugen en de algehele cognitieve functie. Het kan ook bijdragen aan creativiteit en probleemoplossend vermogen.

- Dagelijkse prestaties:  
Voldoende slaap verbetert je energieniveau, alertheid en productiviteit gedurende de dag. Het stelt je in staat om beter te functioneren op het werk, in je studie en in andere dagelijkse activiteiten.

Veel slaapklachten die een patiënt heeft, hebben te maken met verkeerde verwachtingen en belevingen. Juist om die reden is het belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in zijn eigen slaappatroon, gedrag en informatie krijgt over slaap. Het krijgen van inzicht en informatie is vaak de eerste stap naar een oplossing.  

Beter slapen module van Liv  

De module ‘beter slapen’ is gebaseerd op de CGT-methode en is ontworpen om patiënten met slaapproblemen zoals slapeloosheid te begeleiden/behandelen. De module duurt ongeveer 6 weken en is geschikt voor patiënten met slapeloosheid. De module is het best in te zetten voor patiënten vanaf 16 jaar met een laag-gemiddeld tot hoog intelligentieniveau.  

Met de oefeningen in de module ‘beter slapen’ krijgt de patiënt psycho-educatie over slaap, krijgt hij inzicht in zijn eigen slaap door middel van zelfregistratie, gaat hij aan de slag met zijn eigen slaapgedrag, leert hij ontspannen en doorbreekt hij de negatieve gedachten die zijn slaap belemmeren. Alles met doel om uiteindelijk een gezonder en gelukkiger leven te creëren voor zichzelf.  

De afbeelding hieronder geeft weer hoe de ‘beter slapen’ module ingedeeld is.

CGT draagt bij aan slapeloosheid  

De ‘Beter slapen’ module is gebaseerd op de CGT. Want uit onderzoek blijkt dat CGT bij slapeloosheid positieve resultaten laat zien wat betreft de slaap, stemming en kwaliteit van leven. En dit is waar we bij Liv elke dag voor staan. Uit een onderzoek naar de effectiviteit van CGT bij slapeloosheid komt er naar voren dat de inslaaptijd, het aantal keren wakker zijn ’s nachts, de duur van waak na inslapen, de slaapkwaliteit en totale slaaptijd positief worden beïnvloed. De resultaten zijn vergelijkbaar of zelfs juist beter dan die van slaapmedicatie.  

Bijkomende psychopathologie bij slapeloosheid

Als het gaat om slapeloosheid is er vaak sprake van bijkomende psychopathologie - dan is de slapeloosheid een symptoom van bijvoorbeeld de angst-of stemmingsstoornis. Het is in deze situatie wel belangrijk om de slapeloosheid niet alleen als een symptoom te zien. Het helpt de patiënt om hier een aparte behandeling voor te krijgen. Het blijkt namelijk dat er positievere behandelresultaten optreden wanneer de slapeloosheid apart - naast een behandeling voor bijvoorbeeld een depressie - aangepakt wordt. Wanneer er sprake is van meerdere psychische klachtenbeelden om een behandeling te starten op het vlak waar de patiënt het meest behoefte aan heeft. Bekijk dus zorgvuldig welke behandeling jouw patiënt nodig heeft en handel hiernaar.  

Vul de beter slapen module aan met andere oefeningen uit Liv

De module ‘beter slapen’ kan gemakkelijk aangevuld worden met losse aanvullende oefeningen die voor de patiënt van toepassing zijn. Deze oefeningen kunnen op ieder moment door de patiënt gemaakt worden (net wanneer hij hier behoefte aan heeft) en draagt ook bij aan het verbeteren van de slaap. Hier zijn een aantal voorbeelden van oefeningen die goed bij de beter slapen module zouden passen:

Oefening: helpende gedachten
Wanneer de patiënt wakker ligt van het piekeren, is naast de oefening Piekerstop (reeds in de module) de oefening Helpende gedachte geschikt. De patiënt leert met deze oefening de invloed van zijn gedachten en gevoelens op zijn gedrag, en leert hoe hij deze invloed kan beperken.  

Oefening: plezierige activiteitenlijst
Dit kan de patiënt helpen om inzicht te krijgen in activiteiten waar hij plezier aan beleeft om zo de balans tussen spanning en ontspanning weer te herstellen. Slaap is namelijk een 24-uurs gebeuren: de activiteiten overdag hebben invloed op de kwaliteit van slaap. Een balans tussen spanning en ontspanning is nodig voor een goede nachtrust.  

Zet één of meerdere van onze mindfulness oefeningen in
Mindfulness wordt steeds belangrijker – ook bij het bevorderen van betere slaap. Onze mindfulness oefeningen kan je vinden onder de categorie ‘ontspannen door het leven’. Deze oefeningen kunnen de cliënt helpen om meer ontspanning te ervaren door rustmomenten in de plannen op een dag. Dit helpt bij het verminderen van stress en daarmee ook het verbeteren van slaap.  

Boek een training met een POH en leer Liv nóg beter in te zetten 
Wist je dat wij bij Liv een POH in dienst hebben die dagelijks met Liv werkt? Yvonne kan je alles vertellen over Liv en haar ervaring. Met haar kan je sparren over hands-on tips en tricks om Liv nog efficiënter in te zetten. Yvonne weet veel over het inzetten van de ‘beter slapen module’ en helpt je hier graag bij. Wil jij graag een sparringsessie met Yvonne? Dat kan. Boek een sessie via deze link: Trainingsessie Yvonne 

Meer weten over Liv?

Vraag een gratis en vrijblijvendedemo aan.

Neem contact op