Hoe kan een e-health applicatie als Liv de POH huisarts ondersteunen?
Een praktijkondersteuner huisarts (poh huisarts) is een onmisbare schakel in de moderne gezondheidszorg. Juist nu we in een maatschappijleven waarin licht psychische klachten vaker voorkomen. Maar wat is een poh huisarts precies en hoe kan het de patiëntenzorg verbeteren? Op deze pagina vind je alles over de poh huisarts en het belang van deze functie – juist nu.
Wat is een huisarts poh precies?
Een poh huisarts is een zorgprofessional die meestal werkt bij de huisarts in de praktijk. Een POH werkt samen met de huisarts om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de werkdruk van de huisarts te verlichten. De afkorting "POH" staat voor praktijkondersteuner huisartsenzorg. Ze zijn gespecialiseerd in het bieden van aanvullende zorg bij patiënten. De wachtlijsten van de POH’s worden steeds langer door toenemende vraag en hoge werkdruk. Het zoeken naar digitale oplossingen voor de poh is dan ook van groot belang.
Waarom werkt een poh bij de huisarts?
Wanneer een patiënt klachten ervaart, belt hij/zij de huisarts. Dit is zoals je weet, de plek waar je terecht komt als je ergens last van hebt. Om deze reden werkt de poh bij de huisarts. De dokter kan je dan doorsturen naar de praktijkondersteuner. Maar ook de volgende voordelen
1. Meer toegankelijkheid van zorg:
Dankzij poh huisartsen kunnen huisartsen meer tijd besteden aan complexe gevallen, terwijl andere zorg aan de poh wordt overgelaten. Zo kunnen patiënten sneller en beter geholpen worden.
2. Direct specialistische zorg:
Poh’s zijn opgeleid om patiënten met specifieke aandoeningen te begeleiden. Dit leidt tot meer doelgerichte en effectieve zorg voor patiënten met chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen.
3. Samenwerking is handig:
Poh huisartsen werken nauw samen met artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners om een holistische benadering van de gezondheid van de patiënt te garanderen.
Wat is het verschil tussen een POH-GGZ en een POH-S?
Een praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) en een praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S) zijn beide professionals die samenwerken met de huisarts. In grotere praktijken heb je vaak van beide functies wel iemand bij de huisarts werken. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze 2?
1. De praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ):
• Specialisatie:
POH-GGZ's zijn gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ze focussen zich op psychische problemen en aandoeningen. Denk aan: angst, depressie, stress, en andere psychische gezondheidsproblemen.
• Taken:
De belangrijkste verantwoordelijkheid van een POH-GGZ is het bieden van ondersteuning, begeleiding en kortdurende behandeling aan patiënten met psychische klachten. Ze voeren intakes uit, bieden psychosociale ondersteuning, geven advies en kunnen doorverwijzen naar specialistische geestelijke gezondheidszorg als dat nodig is.
2. De praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S):
• Specialisatie:
POH-S's zijn gespecialiseerd in somatische (lichamelijke) gezondheidszorg. Dit wil zeggen dat ze zich richten op aandoeningen en gezondheidsproblemen die met het lichaam te maken hebben, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, astma, COPD en andere lichamelijke aandoeningen. Leefstijlcoaches richten zich ook vaak op deze aspecten van de zorg.
• Taken:
De belangrijkste rol van een POH-S is het bieden van ondersteuning en begeleiding aan patiënten met chronische somatische aandoeningen. Ze helpen bij het beheer van medicatie, voeren gezondheidschecks uit, geven leefstijladvies en dragen bij aan de algehele zorgcoördinatie voor patiënten met lichamelijke aandoeningen.
Waarom is juist nu de poh bij de huisarts zo belangrijk?
De vraag naar hulp van de poh huisarts blijft maar stijgen door de maatschappij waar we in leven. Een maatschappij waarin veel van ons wordt verwacht met als resultaat burn-outs en depressies. Ook gen-Z kampt deze dagen steeds vaker met problemen. Hierdoor is de vraag naar de poh huisarts ontzettend groot en is deze functie belangrijker dan ooit te voren. Door de toenemende vraag is ook de werkdruk bij de behandelaren enorm groot. De wachtlijsten worden langer en elke patiënt kunnen helpen binnen de gewenste tijd is haast onmogelijk.
E-health wordt steeds belangrijker bij poh’s en huisartsen
Dat de vraag naar zorg van een poh toeneemt is duidelijk. Hierdoor worden de wachtlijsten onwerkbaar lang. De oplossing voor dit probleem is e-health. Door slimme en digitale toepassingen worden poh’s en huisartsen geholpen en wordt de werkdruk verlaagd. Patiënten kunnen met e-health oplossingen zelf aan de slag met hun klachten waardoor preventie op zorg wordt toegepast. Zelfzorg voor patiënten is bij veel praktijken dan ook al erg populair. Meer weten over zelfzorg? Lees dan dit blog.
Behandelaren en huisartsen denken steeds meer na over meer zorg kunnen leveren in minder tijd. Denk aan het makkelijk kunnen inzien van resultaten en het afnemen van digitale vragenlijsten. Maar ook je patiënt gelijk op maat gemaakte zorg kunnen leveren door middel van een paar klikken. Slimme en gebruiksvriendelijke e-health oplossingen zijn vandaag de dag de praktijk zijn beste vriend.
Liv richt zich op de huisarts, poh en meer!
Bij Liv richten we ons op de huisarts, POH en POH-S. Voor deze doelgroep hebben wij als doel om de werkdruk te verlichten. Zodat er meer tijd is voor zorg! Ook leefstijlcoaches maken volop gebruik van Liv en Liv zelfzorg. Steeds meer praktijken stappen over en dat is niet voor niets. Ben je benieuwd geworden? Laat het ons weten.