Telemonitoring voor huisartsen wordt steeds belangrijker

Telemonitoring wordt steeds belangrijker voor huisartsen. Benieuwd waarom? Lees meer in dit blog.

Telemonitoring: het nieuwe tijdperk van zorg op afstand voor huisartsen

In de afgelopen jaren heeft de gezondheidszorg een digitale revolutie doorgemaakt en een van de opvallendste ontwikkelingen is telemonitoring. Met telemonitoring kunnen zorgverleners op afstand de gezondheid van patiënten monitoren en opvolgen. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen daardoor sneller hun werk doen waardoor wachtlijsten minder lang worden. Deze innovatieve technologie opent de deur naar een nieuwe vorm van zorg, waarbij afstand geen belemmering meer vormt voor het leveren van hoogwaardige en gepersonaliseerde zorg. In deze blog gaan we dieper in op telemonitoring en de voordelen die het met zich meebrengt voor zowel patiënten als zorgverleners. Lees je mee?

Wat is telemonitoring?

Telemonitoring is een vorm van zorg op afstand waarbij techniek centraal staat. Patiënten kunnen hun gezondheidsparameters, zoals hartslag, bloeddruk, bloedglucosewaarden en andere vitale functies, meten met behulp van speciale apparaten of sensoren. Denk aan slimme gezondheidshorloges of apparaten die de patiënt mee naar huis krijgt. Deze gegevens worden vervolgens veilig via draadloze of mobiele netwerken verzonden naar zorgverleners, die de informatie kunnen analyseren en op basis daarvan de gezondheidstoestand van de patiënt kunnen beoordelen. Om licht mentale klachten tegen te gaan kan Liv als telemonitoring worden ingezet. De patient kan thuis aan de slag met relevante oefeningen.

Met Liv wordt door middel van een applicatie zorg aangeboden voor licht mentale klachten.  

Voordelen voor patiënten:

1. Gemak en comfort

Telemonitoring biedt patiënten de mogelijkheid om hun gezondheid thuis te monitoren, waardoor frequente huisartsen- of kliniekbezoeken worden verminderd. Dit bespaart hen tijd, reiskosten en ongemak.

2. Betere zelfzorg

Patiënten worden actief betrokken bij hun eigen zorgproces en krijgen de mogelijkheid om zelf hun gezondheid te beheren. Ze leren hun vitale functies te begrijpen en kunnen vroegtijdig problemen signaleren, wat leidt tot een betere zelfzorg en preventieve maatregelen.

3. Continue zorg

Met telemonitoring kunnen zorgverleners de gezondheidsstatus van patiënten op regelmatige basis volgen, waardoor vroegtijdige detectie van veranderingen mogelijk is. Dit stelt zorgverleners in staat om tijdig in te grijpen en de zorg aan te passen, wat de kwaliteit van de zorg verbetert en mogelijke complicaties kan voorkomen. POH-s kunnen tijdig ingrijpen wanneer het misschien iets minder gaat met de patiënt.

Voordelen voor zorgverleners:

1. Efficiëntie en tijdsbesparing

Telemonitoring stelt zorgverleners in staat om op afstand gegevens te verzamelen en te analyseren, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. Ze kunnen gerichter werken, waardoor zorg op maat kan worden aangeboden. Hierdoor worden wachtlijsten korter.

2. Gepersonaliseerde zorg

Door de continue monitoring van patiënten kunnen zorgverleners gepersonaliseerde zorgplannen opstellen. Ze kunnen snel reageren op veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt en behandelingen aanpassen op basis van real-time gegevens. Met Liv kunnen patiënten hun dagboek bijhouden en kunnen behandelaren real-time zien hoe het met de patiënt gaat. Er kunnen gemakkelijk op maat gemaakte pakketten samengesteld worden die van toepassing zijn op de klachten.

Telemonitoring voor de huisartsenpraktijk met Liv

Telemonitoring is een waardevol instrument in de huisartsenpraktijk, waardoor zorg op afstand mogelijk wordt en de kwaliteit van de zorg verbeterd. De efficiënte en hoogwaardige zorg van de applicatie ontlast de praktijkondersteuning. Liv maakt patiënten zelfredzaam en dat is juist nu zo belangrijk. Liv helpt bij wachtlijsten overbruggen, het bespaart tijd, kosten én houdt de zorgketen kort. Vraag een gratis demo aan en start vandaag nog met telemonitoring binnen jouw huisartsenpraktijk.