Liv applicatie
20/9/2023

Assertiviteit: opkomen voor jezelf (jeugd)

Door
Denise van Gelder

In de wereld van vandaag, waarin er veel wordt gevraagd en verwacht van jongeren, is opkomen voor jezelf een veelvoorkomend en relevant onderwerp waarmee ze te maken krijgen. Dit is een cruciaal aspect van hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn. We horen het veel in de wandelgangen bij behandelaren, steeds meer jonge patiënten worstelen met dit thema. Daarom zijn we afgelopen tijd hard bezig geweest met het ontwikkelen van een module hierover. Maak kennis met onze training ‘Assertiviteit: opkomen voor jezelf’ voor jeugd.


Opkomen voor jezelf is zo makkelijk nog niet

De druk van sociale normen, prestatiegerichtheid en digitale verbondenheid kan soms overweldigend zijn. Dit geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Als jongeren niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen en hun grenzen te stellen, kunnen er tal van negatieve gevolgen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid, somberheid, gespannenheid en uiteindelijk zelfs lichamelijke klachten. Als zij hier op jongere leeftijd mee om leren gaan, hebben zij hier ook in hun volwassenheid profijt van.

Meer zelfzorg en zelfbewustzijn

Onze nieuwe training ‘Assertiviteit: opkomen voor jezelf (jeugd)’ is ontworpen om jongeren te helpen dit belangrijke aspect van zelfzorg en zelfbewustzijn te ontwikkelen. De training is opgebouwd uit verschillende oefeningen, met elk een focus op psycho-educatie en praktische oefeningen. Deze oefeningen kunnen variëren van invuloefeningen die zelfreflectie bevorderen tot actieve oefeningen die helpen bij het opbouwen van assertiviteit en zelfvertrouwen.

Wat kun je verwachten van de training ‘Assertiviteit: opkomen voor jezelf (jeugd)’?

Psycho-educatie:  
De jongeren krijgen waardevolle inzichten en kennis over onder andere het belang van assertiviteit en het herkennen van hun eigen grenzen.

Praktische oefeningen:  
De training omvat een reeks praktische oefeningen die jongeren helpen om hun communicatieve vaardigheden te verbeteren, zelfvertrouwen op te bouwen en assertief gedrag te ontwikkelen. Bijvoorbeeld ‘Hoe zeg ik nee?’ Of “Hoe geef ik het aan als ik last heb van iemand zijn gedrag?’

Tips en handvatten:  
Tijdens de training krijgen de jongeren praktische tips en handvatten die ze in hun dagelijks leven kunnen toepassen om effectiever voor zichzelf op te komen.  

Waardevolle ondersteuning voor het dagelijks leven


Het doel van de training is om jongeren te helpen groeien, hun zelfvertrouwen te vergroten en beter in staat te zijn om gezonde relaties op te bouwen. Dit doen we met praktische en visueel aantrekkelijke oefeningen. Zo is het makkelijk om de stof te doorlopen en te onthouden.  Bij Liv willen we graag bijdragen aan de persoonlijke groei en veerkracht van jongeren – juist in de dynamische maatschappij waarin we nu leven is dit zo belangrijk.

Richt de training in naar de behoeften van je patiënt

Bij Liv begrijpen we dat iedere patiënt uniek is. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat onze nieuwe training net zo flexibel is als al onze andere trainingen. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om alleen de relevante oefeningen klaar te zetten – zo kan je zorg op maat aanbieden en dat is wel zo fijn. Daarnaast is het thema assertiviteit ook transdiagnostisch: dit betekent dat je de training voor veel uiteenlopende klachten kunt inzetten bij patiënten.


Liv staat voor je klaar  

Heb je vragen over de training: ‘Assertiviteit: Opkomen voor jezelf (jeugd)’ of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Naast het beantwoorden van je vragen geven we ook regelmatig online trainingen, waarbij jij als behandelaar al je vragen kan stellen en kan sparren over je vakgebied.

Meer weten?

Neem eens contact met ons op.

Neem contact op