Liv applicatie
22/7/2023

Luuk gebruikt Liv al langere tijd - en dit is waarom.

Door
Denise van Gelder

Bij Liv zijn we dagelijks erg betrokken bij de behandelaren die onze applicatie gebruiken. We luisteren naar ze en gaan aan de slag met de feedback die we ontvangen. Door actualiteiten binnen het werkveld en de gekregen feedback is Liv dagelijks in ontwikkeling. Deze keer interviewden we Luuk Goede over zijn ervaring met Liv. Benieuwd wat Liv voor hem betekent? Lees erover in deze blog.

Luuk, wat is jouw ervaring als POH-GGZ?

“Sinds 2016 werk ik in 2 huisartsenpraktijken - ‘Bloemberg’ en ‘de Greiden’ - in Heerenveen als POH-GGZ. In de gesprekken proberen de patiënt en ik samen zicht te krijgen op de krachten, klachten en hulpvraag om van daaruit te werken aan het behouden, versterken en/of herstellen van gezondheid.

Vaak zit er een verhaal achter de  psychosociale, psychosomatische en/of psychische klachten en komen er niet helpende patronen naar boven drijven.

Wanneer het binnen mijn kennis en kunde valt én er is een gezamenlijke klik met de patiënt, dan is er een goede bodem voor een samenwerking. Zo niet, dan onderzoek ik met de patiënt welke andere aanbieder goed aansluit bij de klachten en de patiënt zelf.

Ik ervaar het als bijzonder en dankbaar om zo een stuk in iemands leven mee te wandelen en dat de patiënt ontbrekende puzzelstukjes vindt en/of op hun plek weet te leggen.”

Kun je iets vertellen over jouw ervaring met Liv als POH-GGZ?

“Ik werk al sinds 2017 met Liv. Jean-Luc is in onze huisartsenpraktijken geweest omdat we nog niet eerder met een e-health programma hadden gewerkt. E-health was toen nog echt helemaal nieuw. Liv draaide in 2017 nog als een pilot bij een aantal huisartspraktijken waar ik mee in mee ben gaan draaien –en daar heb ik geen spijt van. 

Doordat ik vanaf het begin af aan met Liv werk is het bijzonder om te mogen meemaken hoe Liv zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Naast de stagiaire POH-GGZ i.o., ben ik (nog) de enige die gebruik maakt van Liv.” 

Hoe zie je Liv ten opzichte van andere e-healthaanbieders?

“Deze vraag vind ik lastig te beantwoorden, omdat ik geen ervaring heb met andere e-health programma's. Wat ik terug heb gekregen van collega’s die wel deze vergelijking hebben kunnen maken is dat Liv overzichtelijk, duidelijk en gebruiksvriendelijk is voor zowel de POH als patiënt. Daar sluit ik mij bij aan.

Liv heeft een breed en toegankelijk aanbod met losstaande oefeningen dan wel in een module. Het (leer)proces in het aanbod bestaat voornamelijk uit: een praatje, een plaatje en daadje (een prettige en logische didactische volgorde). Makkelijk in gebruik voor zowel behandelaar als patiënt.”

Wat is het grootste voordeel van Liv voor jou als POH en het grootste voordeel voor de cliënt?

“Het grootste voordeel voor de patiënt is de laagdrempeligheid van de applicatie. Het zelf kunnen bepalen (autonomie, regie) van het wanneer en hoe bezig te zijn met het verkrijgen van inzichten en de aanzet en inzet van verandering(en). Liv - en e-health in het algemeen - ervaar ik als een waardevolle en ondersteunende aanvulling in het proces van behandeling en begeleiding. Door de lange(re) wachttijden bij GGZ-aanbieders kan Liv ter overbrugging worden ingezet. En dat is fijn, zo hoeft een patiënt niet zo lang te wachten op zorg. Liv is breed inzetbaar binnen de praktijk, dit werkt effectief. Er zijn oefeningen voor jeugd en volwassenen/ouderen.”

Hoe was het voor jou om je eigen inbreng binnen Liv te implementeren?

"Naast het gebruik maken van Liv, kunnende gebruikers ook ideeën, aanvullingen, oefeningen en/of thema’s aandragen. De samenwerking hierin heb ik als erg prettig en laagdrempelig ervaren. Hier gaat het team in samenwerking met de Hanzehogeschool – positieve psychologie – mee aan de slag om er voor de patiënten in Liv een werkbare module voor te maken. Zo heb ik voor Liv de module rouw aangedragen met Herman de Mönnink en Manu Keirse als inspirators. Rouw en trauma zie ik als twee wezenlijke thema’s in ons leven van heel veel klachten die ontstaan. Liv heeft deze module geïmplementeerd."

Benieuwd geworden naar Liv?

Vraag vrijblijvend een demo aan.

Neem contact op