Liv applicatie
21/5/2024

E-health trends voor huisartsen en praktijkondersteuners in 2024

Door
Denise van Gelder

De wereld van de gezondheidszorg veranderd voortdurend, en dit geldt zeker ook voor huisartsen en praktijkondersteuners. Laten we eens kijken naar hoe technologie de manier waarop huisartsen en praktijkondersteuners werken zal veranderen. Lees in dit blog meer over de e-health trends voor huisartsen en praktijkondersteuners in 2024!

Meer uitbreiding van telemedicine in de eerstelijnszorg


Telemedicine heeft de manier waarop huisartsen en praktijkondersteuners patiënten behandelen al veranderd, maar deze trend zal zich in 2024 nog verder ontwikkelen. Consultaties op afstand zullen de norm worden voor routinematige zorg, waarbij patiënten video- en chatopties hebben voor consulten met hun huisarts of praktijkondersteuner. Dit zal niet alleen de toegankelijkheid vergroten, maar ook wachttijden verminderen. Om deze reden wordt Liv voor zelfzorg dan ook steeds populairder bij onze klanten.

Meer geavanceerde diagnostische tools  


Huisartsen en praktijkondersteuners zullen toegang hebben tot geavanceerde diagnostische tools die gebruikmaken van Artificial Intelligence (AI) en machine learning. Deze tools kunnen helpen bij het stellen van snellere en nauwkeurigere diagnoses, wat de kwaliteit van de eerstelijnszorg zal verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij het identificeren van patiënten met een hoog risico op bepaalde aandoeningen, waardoor preventieve maatregelen kunnen worden genomen. Denk ook aan het afnemen van digitale vragenlijsten waardoor je als behandelaar meer tijd hebt voor je patiënt. Ook zelfzorg speelt een steeds belangrijkere rol binnen de huisartsenpraktijk.

Meer gebruik van e-health voor zorgcoördinatie


E-Health platforms zullen worden gebruikt voor betere zorgcoördinatie tussen huisartsen, praktijkondersteuners en specialisten. Dit zal ervoor zorgen dat alle betrokken zorgverleners toegang hebben tot relevante patiëntinformatie en dat er efficiënter kan worden samengewerkt aan de zorg van de patiënt. Betere communicatie en minder papierwerk. Zo zien we bij Liv dat steeds meer van onze online vragenlijsten worden afgenomen en dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van online meetinstrumenten.

Persoonlijke gezondheidsdossiers worden belangijker (PGD's)


PGD's zullen een centrale rol spelen in de eerstelijnszorg. Ze zullen huisartsen en praktijkondersteuners helpen om patiëntengegevens gemakkelijker te beheren en te delen. Dit zorgt voor een betere follow-up van de gezondheid van patiënten en maakt het gemakkelijker om behandelplannen aan te passen.

Meer gebruik van preventieve zorg en leefstijl coaching


E-health zal ook steeds meer worden ingezet voor preventieve zorg en leefstijl coaching. Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen digitale programma's en apps aanbevelen die patiënten helpen bij het behouden van een gezonde levensstijl en het beheren van chronische aandoeningen. Dit is ook de reden dat Liv steeds populairder wordt bij de POH-S en gezondheidscoaches. Door het bieden van preventieve zorgoefeningen kan de behoefte aan fysieke frequente bezoeken verminderd worden. Denk aan leefstijlmodules die we bij Liv aanbieden zoals: beter slapen, gezonder eten, meer bewegen en meer ontspannen.

Data beveiliging en privacy

 
Met de groei van digitale gezondheidsgegevens blijft de beveiliging en privacy van patiëntinformatie van het grootste belang. Huisartsenpraktijken moeten blijven investeren in robuuste beveiligingsmaatregelen en voldoen aan de geldende privacyregels om de integriteit van de patiëntengegevens te waarborgen. Dit geldt ook voor Liv. Elk jaar werken we er met ons team hard aan om up-to-date te blijven met al onze certificeringen zoals: ISO 27001 (veiligheid), ISO 9001 (kwaliteit) en de NEN 7510 (veiligheid).

Meer tijd voor je patiënt met betere zorg in 2024


In 2024 is e-health belangrijker dan ooit tevoren. Digitalisering binnen de huisartsenpraktijk is noodzakelijk om betere zorg te kunnen verlenen. Liv wordt om deze reden steeds populairder binnen praktijken. Met kant-en-klare modules, losse oefeningen en vragenlijsten heb jij meer tijd voor je patiënt. Je zet persoonlijke oefeningen makkelijk klaar en bied praktische informatie en tips. Ben je praktijkondersteuner, huisarts of zorgmanager, vraag dan eens een gratis demo aan.

Vraag een vrijblijvende demo aan

Neem contact op