Liv applicatie
12/7/2022

Hoe de COMET kind- & jeugdmodule van Liv kan helpen bij een negatief en onrealistisch zelfbeeld.

Door
Denise van Gelder

Bij Liv vinden we het belangrijk om ons ook steeds meer te richten op jongeren. Ze zijn tenslotte de toekomst van onze maatschappij. Door belangrijke levensgebeurtenissen, lichamelijke veranderingen, social media en andere invloeden van buitenaf kampen jongeren met een onrealistisch en negatief zelfbeeld. Graag willen we bij Liv deze doelgroep kunnen ondersteunen met onze zelfbeeldmodule (gebaseerd op de COMET-training) speciaal gericht op jongeren vanaf een mentale leeftijd van 10 jaar. Lees er meer over in dit blog.

Negatief zelfbeeld bij jongeren  

Iedere jongere heeft wel eens last van onzekere momenten. In een maatschappij met veel sociale prikkels en indrukken wordt het hen niet altijd makkelijk gemaakt. Helaas blijft het niet altijd bij slechts onzekere momenten, maar kampen steeds meer jongeren met een negatief zelfbeeld. Dit is de laatste jaren erg versterkt door het gebruik van social media.

Ook kan een bepaalde gebeurtenis een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van de jongere. Denk aan: een nieuwe klas, verhuizen, lichamelijke veranderingen of relaties in de pubertijd. Juist nu, in een prikkelbare maatschappij is het belangrijk om aandacht te besteden aan het negatieve zelfbeeld.

Naast dat het de jongere helpt om van zichzelf te leren houden, heeft een positiever zelfbeeld ook later een positief effect in zijn leven. Het kan namelijk de ernst van (eventuele) problematiek en klachten afnemen, maar ook het algemeen functioneren van de jongere verbetert: hij is beter in staat om deel te nemen aan de maatschappij.

Wat opvalt is dat meisjes vaker een negatief zelfbeeld hebben dan jongens., Dit komt omdat meisjes zich sneller druk maken over wat anderen over hen denken. Meisjes van rond de 14 jaar zouden het vaakst een negatief zelfbeeld hebben.

   

Hoe herken je een negatief zelfbeeld bij jongeren?

Een negatief zelfbeeld bij jongeren kan best lastig te herkennen zijn. Vooral in de puberteit vinden jongeren het lastig om zichzelf bloot te stellen. Het herkennen begint vanzelfsprekend bij de ouders en de leraren op school.  

De volgende dingen zouden kunnen wijzen op een negatief zelfbeeld:  

  • De jongere heeft altijd het idee dat hij iets niet goed doet
  • De jongere is vaak boos en oneerlijk tegen zichzelf
  • De jongere vindt anderen altijd beter, mooier en belangrijker vinden dan zichzelf
  • De jongere vindt het heel belangrijk wat andere mensen van hem/haar vinden
  • De jongere voelt zich vaak heel somber en heeft nergens zin in
  • De jongere is niet trots op zichzelf
  • De jongere vindt het heel erg als iets een keer niet goed gaat
  • De jongere is haalt eigen resultaten naar beneden als iets wel goed gaat

Wat is het verschil tussen een onrealistisch en realistisch zelfbeeld?

Laten we nog even kijken naar het verschil tussen een onrealistisch en realistisch zelfbeeld. Voor de behandeling is goed om te kijken wat voor zelfbeeld het kind precies heeft.

Onrealistisch zelfbeeld:

De jongere heeft last van een minderwaardigheidscomplex: vergeleken met leeftijdsgenoten en influencers voelt de jongere zich niet mooi genoeg en is van mening dat anderen veel meer passen binnen het schoonheidsideaal. Er is geen sprake van een lichamelijke aandoening of gezondheidsproblemen. Er is dan sprake van een onrealistisch negatief zelfbeeld en het is belangrijk om gedurende het behandeltraject te focussen op het versterken van het zelfbeeld.  

Realistisch zelfbeeld:

De jongere kampt met een negatief zelfbeeld door overgewicht. Er is dan sprake van een ‘realistisch’ negatief zelfbeeld: er is namelijk daadwerkelijk sprake van gewichtsproblemen, maar dit betekent niet dat de jongere geen recht heeft om last te hebben van een negatief zelfbeeld. Er kan tijdens het behandeltraject gewerkt worden aan zowel het verbeteren van het zelfbeeld als leefstijl

   

Meer over de Liv COMET module voor Kind & Jeugd  

De COMET module leert jongeren op een positievere manier naar zichzelf te kijken. Hierdoor krijgt de jongere meer zelfvertrouwen. De COMET module van Liv is een opbouwende module – dit houdt in dat de module bestaat uit 5 opvolgende stappen. Er kan natuurlijk altijd een stap terug worden gedaan als blijkt dat de jongere de stap nog niet goed genoeg beheerst of meer oefening nodig heeft.  Zoals veel van onze andere modules is ook de COMET module transdiagnostisch ingesteld.

Een negatief zelfbeeld is vaak een onderliggende oorzaak voor verschillende problematiek. Bij de COMET module werkt de jongere aan het negatieve zelfbeeld, wat vaak de oorzaak kan zijn van veel uitleenlopende klachten  die aan de oppervlakte te zien zijn. Denk hierbij aan: depressie en faalangst.  

In onze COMET module maakt het niet uit of het kind een realistisch of onrealistisch zelfbeeld heeft, iedereen kan het volgen. Alleen als de achterliggende gedachten bekend is, kan ook het dieper zittende probleem worden aangepakt. Daarom is het van belang hier goed op in te spelen.

   

COMET voor volwassenen  

Niet alleen jongeren kampen met een negatief zelfbeeld. Ook bij volwassen komt dit vaak voor. Wist je dat we naast de COMET module voor jongeren deze ook hebben voor volwassenen? Deze kan je vinden in onze applicatie.

Meer weten?

Neem eens contact op of vraag een demo aan. We helpen je graag.

Neem contact op