Liv applicatie
29/6/2023

Meer over de module ‘Assertiviteit’. Leer de patiënt beter voor zichzelf op te komen.

Door
Denise van Gelder

Het opkomen voor jezelf is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem, iemand niet voor zichzelf opkomt en daardoor over zijn grenzen gaat, kan de patiënt allerlei klachten krijgen zoals: prikkelbaarheid, somberheid, gespannenheid en uiteindelijk ook lichamelijke klachten. Steeds vaker geven behandelaren aan deze zorgvragen in de praktijk tegen te komen. Daarom is binnen Liv een nieuwe module ontwikkeld. Maak kennis met deze nieuwe module 'Opkomen voor jezelf!'

Assertiviteit: opkomen voor jezelf.


In de module kun je meer informatie vinden over wat assertiviteit is en wat iemand nodig heeft om assertief te worden. In één van de oefeningen is ook een zelftest te vinden die de patiënt inzicht geeft in zijn mate van assertiviteit. Daarnaast is er een oefening toegevoegd die alles te maken heeft met het ontdekken van ‘Wie ben ik?’ Om grenzen aan te kunnen geven is het namelijk belangrijk dat de patiënt weet wat hij wil of niet wil en wat hij wel en niet leuk vindt. De patiënt krijgt op verschillende manieren handvatten aangeboden om grenzen aan te geven. De module sluit af met een oefening over groepsdruk.  

 

De module is onderverdeeld in 3 stappen, bestaande uit de volgende oefeningen:  

Voor wie?


De module ‘opkomen voor jezelf’ is bedoeld voor patiënten vanaf 18 jaar die moeite hebben met voor zichzelf opkomen. Dit hoeft niet te betekenen dat per se de hele module gevolgd hoeft te worden, dit mogen ook enkele oefeningen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om de module aan te vullen met losse oefeningen die voor de patiënt van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:  

Energiegevers & energienemers
Dit kan de patiënt helpen om meer inzicht te krijgen in de dingen waar hij energie van krijgt en welke hem juist energie kosten. Met de uitkomsten hieruit kan hij aan de slag om zijn grenzen aan te geven bij de de dingen die hem energie kosten en meer de dingen te gaan doen die hem juist energie opleveren. Gevolg is niet alleen dat de patiënt voor zichzelf opkomt, maar ook dat zijn balans tussen deze twee hersteld wordt.  

Bodyscan
Helpt de patiënt om erachter te komen wat hij denkt en voelt. Dit is ook belangrijk bij het opkomen voor jezelf, omdat je er dan beter achter kunt komen wat je wel en niet wilt.  

Zet één of meerdere oefeningen uit de categorie ‘vergroten zelfvertrouwen’ in
Het leren grenzen aangeven gaat hand in hand met het hebben van zelfvertrouwen. Als de patiënt zekerder is over zichzelf, zal hij ook gemakkelijker grenzen aan kunnen geven. De oefeningen uit deze categorie helpen hem om zelfverzekerder te worden.  

Boek een training met een POH en leer Liv nóg beter in te zetten


Wist je dat wij bij Liv een POH in dienst hebben die dagelijks met Liv werkt? Yvonne kan je alles vertellen over Liv en haar ervaring. Met haar kan je sparren over hands-on tips en tricks om Liv nog efficiënter in te zetten. Wil jij graag een sparringsessie met Yvonne? Dat kan. Boek een sessie via deze link: Trainingsessie Yvonne

Meer weten?

Vraag een demo aan. We helpen je graag.

Neem contact op