Liv applicatie
11/4/2023

Maak kennis met de ACT therapie module bij Liv

Door
Denise van Gelder

De ACT therapie wordt steeds populairder. Praktijkondersteuners merken steeds meer de voordelen van deze therapievorm. Waarom? Lees meer in dit blog.

ACT therapie toepassen? Maak kennis met de ACT therapie oefeningen van Liv.

ACT wordt steeds populairder. Praktijkondersteuners merken steeds meer de voordelen van deze therapievorm. Om deze reden hebben wij bij Liv ook een ACT-module samengesteld: een uitgebreide module met bijbehorende oefeningen. Benieuwd wat ACT therapie is en hoe het je cliënt kan helpen? Lees meer in dit blog om te kijken of het iets is voor jouw cliënt. Of je nu POH-GGZ bent of POH-S, onze modules in de applicatie zijn breed en op maat in te zetten.

 

Waar staat ACT voor?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Deze vorm van cognitieve gedragstherapie helpt je cliënt afstand te nemen van bepaalde gedachten en bepaalde zaken te accepteren. Je kan je cliënt helpen flexibeler met gedachten om te gaan. Met ACT leer je jouw cliënt er op een andere manier mee om te gaan en meer in het hier en nu te leven. En in een maatschappij met veel prikkels wordt deze therapievorm steeds populairder.  

Wat doet ACT therapie precies?

De ACT-therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van gevoelens en emoties - je leert dus afstand nemen afstand nemen van je gedachten. Je cliënt kan bijvoorbeeld vervelende dingen meegemaakt hebben of bepaalde negatieve gedachtes hebben. De ACT-module leert je cliënt hier beter mee om te gaan en het te accepteren.

Bij de ACT-therapie wordt vooral gekeken naar hoe je cliënt met bepaalde gevoelens omgaat. De cliënt gaat gedrag beter leren sturen waardoor ze beter om kunnen gaan met bepaalde emoties die zomaar opkomen. In tegenstelling tot andere vormen van therapie speelt gedrag bij ACT dus een grotere rol dan gevoelens en gedachten.

Wanneer kan je ACT goed inzetten?


De ACT-therapie kan breed worden ingezet. Denk aan cliënten met burn-outverschijnselen, depressieve klachten of angsten en spanningen. Ook kan de therapie goed helpen bij mensen die patronen willen doorbreken. Maar ook voor mensen die bepaalde vervelende gevoelens, gedachten en herinneringen onder controle willen krijgen. Dit wordt wel experiëntiële vermijding of het vermijden van de eigen ervaringen genoemd. 


De ACT therapie oefeningen bij Liv


Omdat deze therapievorm steeds populairder wordt en het daarnaast bewezen resultaten oplevert hebben we bij Liv een ACT-module samengesteld. Voor elk kernproces (of pijler genoemd) hebben we een oefening gemaakt.

ACT: Acceptatie
Oefening die inzicht geeft in acceptatie van onverklaarde klachten en hoe je dit kunt leren.

ACT: Defusie
Een oefening om afstand te leren nemen van (vervelende) gedachten.

ACT: Mindfulness
Hier gaat je cliënt meer leren over mindfulness; hoe je cliënt in het hier en nu kan leren leven.

ACT: Zelf-als-context
Bij deze oefening krijgt de cliënt inzicht in de beschrijvende, bewuste en observerende zelf.

ACT: Waarden
Je client leert stilstaan bij de zaken die wél belangrijk zijn.

ACT: Toegewijd handelen
In deze oefening gaat je cliënt verder aan de slag met de gekozen waarden doordoelen en acties op te stellen.

ACT therapie oefeningen

Binnen onze ACT-module bieden wij verschillende act therapie oefeningen aan. Doordat we Liv dagelijks verbeteren zullen we ook onze ACT-therapie module steeds verder uitbreiden. Wanneer jij als behandelaar wensen hebt voor specifieke ACT therapie oefeningen, zullen wij als team hier altijd naar kijken. Klantenservice sen veiligheid staat bij ons voorop.

ACT therapie voor jongeren

ACT is niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor de jongere generatie. Met ACT4Kids is er namelijk een speciale ACT therapie met oefeningen en begeleiding voor kinderen en jongeren. Met ACT therapie voor jongeren kunnen jongeren beter leren omgaan met stress, angsten en andere uitdagingen.

ACT therapie opleidingen

Wist je dat er ook veel ACT therapie opleidingen bestaan om een nog betere expert te worden? Met een ACT opleiding ben jij in staat om je patiënten nog beter te helpen. Liever geen ACT-opleiding? Er zijn ook veel ACT-therapie boeken die je kan lezen, interessante wetenschap over de gedachtegang achter de ACT therapie. Zo kun je als behandelaar nog dieper ingaan op de materie en je begrip van ACT vergroten. Veel behandelaren en praktijken hebben baat bij het inzetten van ACT en ehealth, zo ook ZIO.

De Liv ACT-module kunnen patiënten overal uitvoeren

Of je patiënt zich nu in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen of elders bevindt, met de ACT therapie van Liv kan de patiënt overal zelf aan de slag. De ACT-module kunnen ze uitvoeren op elk gewenst apparaat en gewenst moment. Als behandelaar kun je de ACT-module op maat inzetten zodat je patiënt alleen dat te zien krijgt dat voor hem/haar relevant is. Dit is één van de vele voordelen van e-health.

Ben je benieuwd naar onze andere modules? Vraag dan eens een demo aan. We hebben een breed scala aan verschillende modules. Zoals bijvoorbeeld ADHD, COMET, burn-out, rouw en emotieregulatie van jongeren.

Vragen over onze ACT-module?

Heb jij vragen over onze ACT therapie oefeningen? Neem dan eens contact met ons op. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Samen op naar meer tijd voor je patiënt!

Maak kennis met Liv

Vraag een demo aan

Neem contact op